Fosa septica


Functionare fose septice
Apele provenite de la bucatarie, dus, toaleta (apa menajera) contin materii solide in suspensie de natura minerala si organica, in special compusi ai azotului si fosforului .
Aceasta apa intra in primul compartiment al fosei septice. Aici au loc procesele de decantare a materiei solide (prin gravitatie - rezultand un strat de namol pe fundul bazinului) si de separare a grasimilior prin flotatie (acestea fiind mai usoare decat apa se ridica la suprafata formand un strat de spuma). 
Tot in primul compartiment are loc si procesul de fermentatie anaeroba a namolului sedimentat (acesta prin mineralizare isi reduce considerabil volumul) precum si procesul de degradare anaeroba a substantei organice cu ajutorul bacteriilor prezente in apa uzata.
Din prima camera apa (decantata primar) trece in decantorul secundar (decantor Imhoff). Datorita pozitionarii acestuia si datorita sistemului Imhoff de trecere a apei se realizeaza o a doua decantare a apei avand ca rezultat o sedimentare cat mai eficienta a materiei solide.
Apa deja decantata primar si secundar trece in camera de clarifiere/limpezire de unde este eliminata in drenaj unde au loc procesele de descompunere aeroba a substantei organice cu ajutorul bacteriilor prezente in sol.